Der er smil, sang og latter, når mødrene fra byen og asylcenteret mødes til babysalmesang i Jelling Kirke.

Musiklærer og talepædagog Tove Pedersen tager smilende imod mødrene i kirken. Mødrene sætter sig hjemmevant tilrette på måtterne i kirken foran alteret. Jeg er taget med Yasmin fra Syrien og Misa fra Sudan og deres to babyer med til babysalmesang i Jelling Kirke for at undersøge, om babysalmesangen kan danne grundlaget for en ny fællesskabende aktivitet i byen.

Kirkerummet fyldes af smuk sangstemme, når Tove synger for og de øvrige mødre stemmer i. Det er tydeligt at sanglegene skaber en fælles oplevelse, der gør det nemmere at være sammen, når sproget er lidt udfordrende. 

“Selvom sangene er lidt svære, bliver jeg så glad, når vi synger for børnene i kirken”.

(Yasmin, mor til Yasser)

Røde Kors og Jelling kirke har god tradition for at samarbejde. Som noget nyt har Jelling kirke inviteret asylcenterets kvinder med til babysalmesang. Initiativet kommer i første omgang fra Sammen om Jellings styregruppe, der så en mulighed for at skabe kontakt mellem borgerne for en ny målgruppe.

“Det føles rigtig godt at være sammen med  andre kvinder på barsel fra Danmark. Før, var jeg kun sammen med kvinderne på asylcenteret, men jeg bliver så glad og afslappet, når jeg er med til salmesang i kirken”.

(Yasmin)

“Jeg er åben om at min søn har downs syndrom, men når jeg er med i kirken, så føler jeg slet ikke at han er syg. Så føler jeg mig bare som mor til en helt normal dreng, og det gør mig så glad”

(Yasmin)

Efter salmesangen går mødrene og underviser Tove Pedersen sammen til Sognehuset, hvor de snakker, drikker kaffe og spiser Gittes lækre boller. Børnene kravler rundt på gulvet mellem hinanden, mens de leger og undersøger. Børnenes interaktion og sangen i kirken skaber rammen om en samtale. En samtale der lettes af fællesskabet omkring børnene og der gør det meget lettere for mødrene at starte en samtale.

 

“Hvorfor har vi ikke gjort det her noget før? – Det var lige det jeg savnede” – Sådan siger Misa, da vi går tilbage mod asylcenteret efter at have hygget og snakket med de andre mødre og babyer i Sognehuset.

Det er svært at svare på, men der er i hvert fald bred enighed om at forsøget var en succes, og både Misa og Yasmin er taknemmelige for at kirken har inviteret dem til at fortsætte til salmesang, når der starter et nyt forløb op igen til september.