Sognehuset var fyldt af glade børn og voksne, der fejrede sensommeren med lækre mellemøstlige risretter, oplæg om høsttraditioner i Iran, dans og snak.

Det var fantastisk at se, hvordan borgere fra Jelling og beboerne på asylcenteret igen mødte talrigt op til et arrangement på tværs af byen.

Sammen fik vi fejret sensommerens gaver og hyldet det levende ord, for det var nemlig også selveste Grundvigs fødselsdag.

Høst og kulturudveksling

Pouya Ghatei fortalte om de iranske høsttraditioner og viste os, hvordan fx Safran, dadler, vandmelon og berberis høstes i sensommeren i Iran.

Vidste du, at Safran kun kan høstes en enkelt dag om året, hvis man vil have den bedste kvalitet? Og kendte du den gule vandmelon? Den fås desværre ikke i Danmark, men vi fik lov at smage safran the i bedste iranske stil.  

Siamak, Amin, Sharokh, Diman, Rashmee, Shala, Fayaz og Hussein fik maden og køkkenet til at spille. De havde forberedt en afghansk og en iransk risret. Yoghurten var til risretten, men da den stod på bordet med kagen troede en del gæster, at den var til kagen. Så selvom kokkene frarådede at mikse kagen og den syrnede yoghurt, blev der alligevel spist kage med dyppelse med stor tilfredshed ved bordene. Og det er hvad der sker, når vi mixer kulturer. Nye fusioner opstår, mens kreativitet og tilpasning skaber nye udgaver af det oprindelige.

 

Dans på bedste høsttraditionsvis

 Aftenen sluttede af med en traditionel høstdans, nemlig: “Den toppede høne”, som præsten Birgitte Møldrup instruerede. Børnene og forældre jublede, mens organisten Henrik spillede lystigt på klaver. Næste år skal vi helt sikkert danse noget mere 🙂 

Tak for spændende samtaler med både nye og kendte ansigter. Tak for de ideer I kom med til fremtiden i løbet af aftenen.